Casa Octav Dârascu Enigărescu
Casa Octav Dârascu Enigărescu
(DB-ll-m-B-17762),
com. Aninoasa, sat Viforâta Str. Mihai Viteazu,nr.149,
datare 1890 – 1910;
Dezvoltarea localității Viforâta este strâns legată de ctitorirea în nordul orașului Târgoviște, astăzi la doar 5 km distanță, a Mânăstirii Viforâta. În urmă cu aproximativ 500 de ani era atestată ctitoria lui Vlad Vodă al V-lea (1530), pentru ca la un secol distanță mânăstirea să fie rectitorită de Matei Basarab. În timp, micul sat ce s-a dezvoltat la poalele Mânăstirii, înspre Târgoviște, avea să poarte în el tradiția meșteșugărească a țesutului, atrăgând totodată un număr însemnat de personalități ale culturii românești prin pitorescul specific zonei.
Castelul Dărăscu-Enigărescu a fost construit pe culmea nord-vestică a dealurilor Târgoviștei, pe drumul de acces spre Mânăstirea Viforâta, fiind finalizat la comanda familiei Dărăscu în 1910, la peste 20 de ani de la inițierea construcției. Cu o istorie încețoșată, proprietatea avea să scape de naționalizare, chiar dacă a activat la un moment dat drept sediu al C.A.P-ului local, intrând în perioada 1975-1977 în proprietatea lui Octav Enigărescu. Om de o vastă cultură, bariton, om de radio, actor, profesor de canto și director al Operei Bucureștene (1969-1971), Octav Enigărescu a apreciat imediat calitățile arhitecturale ale micului castel.
Dispusă pe o structură terasată, construcția se înalță pe două niveluri, prezentând totodată și o pivniță înaltă ce se desfășoară pe întreaga amprentă a clădirii. Punctul central al reședinței este indiscutabil forma turnului central, ce amintește de tipologia donjonul medieval, structura camerelor fiind astfel influențată de forma circulară. Clădirea avea să fie consolidată de către familia Enigărescu, care se îngrijește de întreținerea castelului, întărind structura, în cursul anului 1988, cu bârne de oțel.